Een energieneutraal huis, waar begint u?

U wilt een energieneutraal huis bouwen. Dat is een mooi streven, maar waar begint u? Gaat u het zelf doen of toch met hulp van een specialist in duurzame energie? Op deze pagina geven wij u een aantal tips en voorbeelden van installaties die uw huis energieneutraal kunnen maken.

Waarom het slim is uw huis energieneutraal te maken

Voordat we de tips en voorbeelden geven, eerst even dit: vanaf 2021 moet elke nieuwe woning energieneutraal zijn. Dat betekent dat vrijwel alle benodigde energie door de woning zelf moet worden opgewekt. Vanzelfsprekend zal uw woning ook zeer goed geïsoleerd moeten zijn. Als u nu gaat bouwen, bouw dan met het oog op de toekomst en maak uw woning direct energieneutraal. 

Energievoorziening in uw energieneutrale huis

Een energieneutraal huis beschikt meestal over lage temperatuurverwarming, een warmtepomp, zonnepanelen en/of een zonneboiler. Ook zijn de muren, het dak en de vloer voorzien van zeer goede isolatie. Idealiter is de woonkamer, de voornaamste leefruimte, georiënteerd op het zuiden en heeft deze kamer veel glas, zodat met name de winterzon de woning op een aangename manier kan verwarmen. De meeste energieneutrale woningen lopen vooruit op het feit dat een gasaansluiting waarschijnlijk gaat verdwijnen. Ze hebben vaak niet eens een gasaansluiting of ze gebruiken deze niet. Een energieneutrale woning krijgt zijn warmte uit passieve zonne-energie (instraling van de zon) en bijvoorbeeld een warmtepomp. 

De warmtepomp, de warmtebron van de toekomst

Een warmtepomp doet wat uw CV-ketel ook doet: uw huis verwarmen en warm water leveren. Maar anders dan een CV-ketel doet een warmtepomp dat op elektriciteit (elektrische warmtepomp) of een mix van elektriciteit en gas (een hybride warmtepomp). De CO2 uitstoot van een warmtepomp ligt wel 30 tot 50 lager dan een CV-ketel en daarmee past deze vorm van verwarming prima in een energieneutraal huis. 

Zonnepanelen, duurzame energie voor uw huis 

Een energieneutraal huis wekt zijn eigen energie op. Dat gaat stil en efficiënt met zonnepanelen. De afgelopen jaren zijn zonnepanelen een stuk goedkoper geworden en ze leveren veel meer rendement op dan geld op een spaarrekening. Als u een energieneutraal huis gaat of laat bouwen, dan kunt u de zonnepanelen optimaal integreren in uw woning met de juiste hellingshoek en perfect gericht op het zuiden. Op deze manier leveren zonnepanelen voldoende energie voor een energieneutrale woning. Op deze pagina leest u alles over zonnepanelen

Benieuwd naar deze en andere duurzame installatietechnieken?

Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen u adviseren en ondersteunen bij de installatiewerkzaamheden in uw energieneutrale huis. Tevens laten we u graag voorbeelden zien van projecten die wij eerder hebben gerealiseerd. Uw wensen zijn ons uitgangspunt. We horen graag van u!