06 oktober 2021:Opening waterstof tankstation Pesse

Duurt het in Assen-Noord ruim anderhalf uur voordat de tank van een waterstofauto vol is, bij Green Planet in Pesse zijn hier maar 5 minuten voor nodig. De haspels van het waterstoftankstation werken sinds woensdagmiddag.

Van het tankstation in Pesse zullen in eerste instantie vooral bedrijven en overheden gebruikmaken. Zo heeft bijvoorbeeld de provincie vier waterstofauto’s en ook de gemeente Noordenveld heeft een auto die rijdt op deze duurzame brandstof. Verder is installatiebedrijf Vriend uit Coevorden een waterstofaanjager: met financiële steun van Drenthe schafte dit bedrijf zes waterstofauto’s aan en liet het ook een vulpunt plaatsen. In totaal rijden volgens Resato, die het tankstation in Assen-Noord aanlegde, zo’n vijfhonderd auto’s op waterstof in Nederland.

Brandbaar gas

Veel auto’s rijden er in Nederland nog niet op waterstof, maar dat worden er in de toekomst vast meer. Waterstof is een zeer brandbaar gas. Het is kleurloos, geurloos, niet giftig, en bevat geen koolstof. Dit in tegenstelling tot CO2 dat, na verbranding, wel koolstof uitstoot. Een volle tank waterstof is goed voor ongeveer 500 kilometer rijden.

Green Planet biedt naast waterstof nog meer verschillende duurzame brandstoffen. Tegen de plannen van Green Planet is veel verzet vanuit Pesse. Vooral met de bouw van de klimtoren, die volgens actiecomité Gien Planet wordt gebouwd als verkapte reclamemast, hebben veel Pessenaren veel weerstand.

TSO 2020-project

Het waterstoftankstation van Green Planet is onderdeel van het zogeheten TSO 2020-project, dat subsidie krijgt van de Europese Commissie. Tot het consortium behoren onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), New Energy Coalition, EASE, Gasunie, TU Delft en TenneT.

Bron: Dagblad van het Noorden