09 oktober 2017:Zonnepanelen voor inwoners Noord Sleen

Vriend heeft voor de postcoderooscoöperatie 'Um Zunst' in Noord Sleen zonnepanelen geïnstalleerd. Deze zonnepanelen leveren jaarlijks 40.000 kilowatt energie op.

Met een postcoderooscoöperatie kunnen inwoners van een wijk of dorp op een financieel rendabele manier  aan de slag met lokaal en duurzame energie. De deelnemers schaffen gezamenlijk panelen aan die stroom gaan leveren aan het net. De deelnemers zijn allemaal lid van dezelfde energieleverancier en nemen stroom af via hun eigen meter. Het voordeel bestaat uit de vrijstelling van energiebelasting voor de komende vijftien jaar.

Negen gezinnen

In Noord Sleen zijn Riekus en Jannie Weggemans en hun dochter en schoonzoon Mariska en Eddie ter Braack de initiatiefnemers van de coöperatie. Zij runden jarenlang camping De Drinkhoeve en besloten vorig jaar met deze activiteit te stoppen. 'In eerste instantie', zo vertelde Riekus Weggemans, 'zou het voormalige kampeerterrein vol komen te liggen met zonnepanelen, maar aan dit plan moesten dan wel tweehonderd gezinnen meewerken. In een dorp met 220 huishoudens bleek dit niet haalbaar. We hebben alle gezinnen door middel van een brief geïnformeerd. Op een informatieavond kwamen ongeveer 35 belangstellenden af. Uiteindelijk doen er negen gezinnen mee. We hebben gesprekken gevoerd met de Drentse Energie-Organisatie, Exenis en de Drentse Milieufederatie.'

Nieuw dak met zonnepanelen

Uiteindelijk is besloten om de schuur aan de Brinkweg, die voorheen dienst deed als recreatieruimte voor de campinggasten, te verbouwen en te voorzien van een nieuw dak en daarop zonnepanelen aan te brengen. De schuur is eigendom van het echtpaar Weggemans, dat het dak gratis ter beschikking stelt. De investering wordt in acht of negen jaar terugverdiend.